De LEGO Duck challenge

De LEGO® Duck challenge

Een van de bekendste oefeningen binnen de LEGO® SERIOUS PLAY® methode is de ‘Duck challenge’. Het idee van de oefening is om met 6 blokjes in 60 seconden een eend te bouwen. Niets meer dan dat. Maar juist achter deze simpelheid, schuilt de kracht van de LEGO® blokjes.

Het is altijd een eend

Iedereen denkt anders en iedereen bouwt anders. Wanneer deze oefening wordt gedaan, is het opvallend hoeveel verschillende eenden er na 60 seconden op tafel staan. Kortom het eindresultaat is altijd een eend, maar iedereen bouwt deze op zijn eigen manier. Het gaat bij LEGO® SERIOUS PLAY® niet om hoe het bouwwerk eruit ziet, maar om wat het bouwwerk te vertellen heeft. Dit dit geval is het voor iedereen duidelijk dat het een eend is.

Meer eenden is beter

De uitdaging kan vergroot worden door per groepje te vragen om binnen 3 minuten zoveel mogelijk verschillende eenden te bouwen. Hiermee stimuleren we het ‘Anders denken’ door zoveel mogelijk verschillende eenden te bouwen in een korte termijn. Tijd om na te denken is er niet, het gaat om het resultaat. Het resultaat is zoveel mogelijk eenden te bouwen. Door de tijdsdruk gaan de deelnemers anders denken, wordt er gedacht met de handen, wordt de creativiteit gestimuleerd en een grote verscheidenheid aan eenden is het resultaat.

Uiteindelijk zorgt de Duck challenge er voor dat iedereen in de juiste flow komt voor de volgende oefeningen. En tegelijkertijd laat het zien wat er allemaal mogelijk is met LEGO® SERIOUS PLAY®.

Ook benieuwd wat LEGO® SERIOUS PLAY® kan betekenen als tool voor oplossen van organisatievraagstukken? Ik leg het graag uit. Neem gerust contact op.