Iets met Lego?

Dat klopt... Iets met lego

"Je doet iets met LEGO?" Dit is de meest gemaakte opmerking tot nu toe die ik heb gehoord van mensen in mijn directe omgeving. En vaak blijft het dan even stil gevolgd door een vragende blik. Enthousiast begin ik dan natuurlijk te vertellen over hoe tof en leuk het is, wat de resultaten zijn, de focus die de deelnemers hebben, het snelle resultaat en over de workshops die ik heb georganiseerd.

Maar ik merk dat het lastig is voor veel mensen om LEGO® te zien als een zakelijke instrument. Misschien nog wel beter als sleutel te zien om allerlei complexe vraagstukken op te lossen. Want LEGO® is voor veel mensen speelgoed. En dat is begrijpelijk.

Creativiteit zorgt voor oplossingen

Maar juist de kracht van LEGO® als speelgoed is direct de kracht van de LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Een bouwwerk kan voor een kind van alles betekenen, van dinosaurus tot vliegtuig. Het maakt niet uit hoe het er uitziet, voor het kind is het precies wat hij of zij wilt dat het is. De stenen stimuleren creativiteit. Dit alles gebeurt door bouwen met de handen. En deze essentie komt ook terug in de methode.

Het stimuleren van creativiteit bij directieleden, stakeholders, teamleiders, medewerkers om met ieder zijn of haar inbreng te bouwen aan een gezamenlijke oplossing voor dat complexe organisatievraagstuk, waar niemand een antwoord op heeft.

Veilige omgeving

LEGO® heeft iets ontwapenends. Het heeft geen oordeel. Het gaat er ook niet om of het mooi is. Geruststelling is misschien dat het ook niet mooi kan zijn, want met de stenen van LEGO® SERIOUS PLAY® is geen mooi bouwwerk te bouwen. Maar dat is juist de bedoeling. Het is geen wedstrijd wie het mooiste LEGO® bouwwerk bouwt, maar het gaat er om dat iedereen iets bouwt die zijn of haar oplossing tot het vraagstuk visualiseert en het daarbij behorende verhaal ondersteund. Het is niet meer of minder dan een tool, maar wel binnen een veilige omgeving, zodat echt alle mogelijke oplossingen op tafel komen te staan.

Meet-ups, om het zelf te ervaren

Zeer regelmatig worden er Meet-ups georganiseerd die een korte introductie geven van de LEGO® SERIOUS PLAY® methode. Want om de kracht van LEGO® SERIOUS PLAY® in te zien, kan het beste door het zelf te ervaren en doo zelf te beginnen met bouwen.